LINEWORKS STUDIO

we strive to design & build space that enrich the lives of the people who use them

Ming Qiang Primary School

七宝明强小学

上海市闵行区七宝镇明强小学,是上海的一所办学水平A等一级(最高等级)的公立小学,LINEWORK收到学校委托为其设计了刚刚落成的新教学楼的阅览室,学校期望通过我们专业的设计手法及巧妙构思,将其致力于引领孩子健康成长及创新教学思维的办学精神渗透进来。

Ming Qiang Primary School, in Minhang District Qibao Town, is a Grade A (highest qualification in Shanghai education system) public school. LINEWORK was entrusted by the school to design its reading room in the newly completed main school building. The school board requested to reflect “grow with fitness, teach with innovation”, the school guiding principle in LINEWORK’s design scheme.

阅览室位于新教学楼的地面首层,相对较高的层高提供了我们利用不同高度作设计变化的空间。由于阅览室自身的藏书要求,我们最大限度的利用了室内原有的墙面和夹层底部的空间来作为各类书籍的收纳场所,甚至连榻榻米地台的侧边有被有效的利用了起来。绿色钢架构成的尖顶造型阅读小屋,创造了如玩具屋般的趣味感,而榻榻米叠级概念的引入让孩子们在阅读时产生一种围坐的聚合感。

The reading room is assigned in the ground floor of the new school building. Its ample ceiling height has allowed a rich space diversification. We have maximized the use of original wall surface and interlayer space to meet the capacity requirement on the book collection, including the side space of tatami platforms. The green metal frames form the spire shape roof top that gives the reading room a fun touch of a toy house. And the layered space from Tatami platforms creates a sense of gathering while reading being a personal activity.

于此同时,设计通过提取东方龙鳞这一元素,使‘龙’这个中国传统图腾在空间里巧妙的被呈现出来,寓意了学校对于学生们‘望子成龙’的美好期许。设计的重点在于利用木纹感的饰面与色彩点缀相结合,开放的天花配灯管拼接的几何造型,给孩子们带来了更多想象空间也为整个设计增加了更为立体的感官。

The use of dragon scale pattern is a crafty reference to traditional cultural totem of education prepares younglings to become dragons, rooted school’s well wishes to all students a bright future. The design highlights the vibrant color embellished within wood grain texture. The geometrical layout of ceiling light tubes enhances the three-dimensional space extension, designed to stimulate space awareness and imagination.

材料选择的核心在于保持纯粹的质感,并在实施过程中遵循高品质和严谨的细节要求,例如:柔软的橡胶地垫,亲近自然的木纹地板,以及具有良好降噪性能的吸音板。所有的这一切,都只为孩子们打造一个安全、洁净、舒适的教学环境而努力,设计团队自身亦引以为傲。

The choice of the deco material is intended to preserve originality with quality and fineness at its details, for example, the soft rubber floor mat, floorboard with timber-look finishing, and premium sound-absorbing panels. Everything is aspired to provide a safe, spotless, and pleasant learning environment. LINEWORK is proud of what has been achieved.


概况

COMPLETED:2018 April

CLIENT: Ming Qiang Primary School

LOCATION: Shanghai

SIZE: 450 sqm

TEAM: Mike Chen,Lucky Lu

PHOTOGRAPHER: Sha Peng

Next Post

Previous Post

© 2022 LINEWORKS STUDIO

Theme by Anders Norén