LINEWORKS STUDIO

we strive to design & build space that enrich the lives of the people who use them

KFC WEST BUND (SHANGHAI)

肯德基(上海西岸滨江店)

如果想在上海寻找一处兼具艺术,历史和自然元素的休闲之地,那一定是上海西岸滨江,这里曾是20世界民族工业的发源地之一,如今,此处既有串联成线的各大艺术中心,也有充满青春活力的各类户外运动项目。本案的选址便坐落于此。2021年末,受百胜中国之邀,LINEWORKS需要将海事塔广场边现有的一栋单层建筑改造成为一家舒适宜人的阳光餐厅,如何把餐厅自身的品牌特质与周边功能规划结合成一个整体,成为了这个项目设计的主要任务。

If you are looking for a relaxing place where art, history and nature coexist in Shanghai, it has to be West Bund, once the birthplace for national industry in the 20th century and now home to major art institutions and various vibrant outdoor programs. In late 2021, LINEWORKS was commissioned by Yum China to transform an existing single-story building by the Maritime Tower Plaza into a cozy, sun-drenched restaurant. The project intends to integrate the restaurant’s brand identity with the surrounding environment.

设计团队在项目之初便希望能够充分结合KFC文化与西岸滨江这两大要素,创造出呼应环境,且真实又大胆的设计。在深入了解了西岸滨江的区块功能规划和KFC的空间使用诉求之后,设计团队提出利用现有下沉式阶梯广场的构造形态,建构一个以开放露天广场为中心,建筑内外无障碍互通的滨江阳光餐厅。从而为宾客带来更开放,更艺术,更多元的生活体验空间。

To create a space that is site-specific, authentic and bold, the design team have strived to thoroughly contextualize KFC within West Bund since the beginning of the project. After in-depth investigation upon West Bund’s regional planning, the design team took KFC’s spatial requirements into account, and eventually proposed to materialize a sunny riverfront restaurant around the existing sunken stairway plaza. The design shall connect the space within and without, thus producing a more open, artistic and diverse public space for visitors.

设计团队的设计灵感来源于对1952年肯德基的第一家门店(位于美国犹他州的盐湖城)的致敬,和对加州阳光海岸边水上运动文化气息的深深吸引。与西岸滨江水上运动中心的规划相呼应,团队决定将这两点灵感元素加以提取,再融合,设计出与西岸滨江大环境产生持续共鸣的小尺度餐饮空间。

While the project pays homage to KFC’s first store opened in 1952 in Salt Lake City, Utah, the spatial ambience is inspired by California’s coastline water-sports culture. Echoing the future plans for West Bund Waterfront Sports Center, our team decided to combine the aforementioned elements into a small-scale dining space that continues to resonate within the larger context.

在此项目中,设计团队对室内的处理手法首先是“完成建筑”:将户外的建筑元素延伸到内部空间,使得整个建筑空间视觉上完整统一,而非毫无关联的相互独立。接着,团队将肯德基首家餐厅的红白条尖顶造型有机的植入现有建筑楼梯中,演化成为一座舒适典雅白色的咖啡小屋,以示对这家1952年门店的敬意。之后,我们利用可开启的落地门窗和巨大的采光天窗,让新鲜空气和自然光在空间中自由流动,使得宾客们置身室内的时候如同置身户外。最后,在软装及家具的选择上,团队特意挑选了带有KFC经典红色的冲浪板和救生圈,对室内白色木纹的墙面加以点缀,并配上碳化木质地的桌椅,勾勒出这家KFC滨江餐厅休闲而不失优雅的独特气质,惹人流连。

In this project, our team’s approach to interior design was to first “complete the building” — extending the outdoor architectural elements into the interior space, ensuring that the entire structure will be visually complete and unified, rather than unrelated and isolated. As a tribute to brand heritage, we integrated the red-and-white striped spire of KFC’s first restaurant into the existing staircase, transforming it into a comfortable yet elegant coffee hut. Then, the team employed openable floor-to-ceiling windows, doors, as well as large-scale skylights to let fresh air and natural light flow freely through the space, making guests feel like they are outdoors when they are inside. Last but not least, surfboards and life preservers in KFC’s signature red color became a part of the furnishings. The white wood facades, together with the carbonized wooden tables and chairs, create a casual yet elegant atmosphere in this waterfront KFC restaurant.


概况

COMPLETED: 2022 March

CLIENT: YUM CHINA

LOCATION: Shanghai

SIZE: 150 sqm

TEAM: Mike Chen,Ciya Qin,Quanquan Zhu

PHOTOGRAPHER: YUM CHINA

Next Post

© 2022 LINEWORKS STUDIO

Theme by Anders Norén