Daning Road Elementary School

大宁路小学


受大宁路小学委托,LINEWORKS 团队近期为校园内一栋老旧的综合楼进行了翻新改造。

Commissioned by Daning Road Primary School, LINEWORKS recently undertook the renovation of an aging comprehensive building on the campus.

原有楼体为一栋四层的单体建筑,二至四楼的露台被密集的铝合金窗体覆盖,无趣的外墙色彩搭配使得整栋综合教学楼显得格外臃肿而沉闷。结合项目预算和工程周期等因素,设计团队决定在微改造的前提下打破原建筑立面上固化的窗口排列方式,再配以柔和的色彩组合,来提升该建筑在整体视觉上的透气性与活跃度。

The original structure was a four-story standalone building, with the terraces on the second to fourth floors encased by dense aluminum alloy windows. The drab exterior color scheme rendered the entire building bulky and monotonous. Given the project budget and time limit, the design team decided to introduce variation into the rigid window arrangement on the façade with minor modifications, complemented by a harmonious color combination to enhance the building’s overall visual openness and vibrancy.


在阅览室的改造中,鉴于原有建筑层高的限制,设计团队见缝插针的利用了室内梁体的高差,将透光灯膜趣味性的做了坡面安置,缓解了室内空间高度和照度需求的困扰。与此同时,更具巧思的书架设计也解决了现有书柜过于简易单调的缺陷。

Despite constraints within the original structure, our design team creatively utilized the differences in heights between interior beams for the renovation of the reading room. They covered sloped surfaces with light-diffusing film to make the space open and bright. The new bookshelf designs also resolved the overly simplistic and monotonous nature of the previous bookshelves.


体操房的改造融入了多个户外操场元素,地面的跑道元素与天花的球场造型灯具上下呼应,配以鲜亮的黄色护墙板,让整个室内空间充满了运动的活力。设计团队希望孩子们即便身处空间有限的室内也能感受到户外运动的快乐。

Outdoor elements are incorporated in the renovation of gymnastics room. The running tracks on the floor and the court-shaped light fixtures on the ceiling complemented each other. Paired with bright yellow wall panels, the entire indoor space is infused with athletic vigor. Our design aims to translate the experience and joy of outdoor activities into indoor space, bringing happiness to the students.


综合楼的顶层被计划作为多功能会议室使用,然而现有的封闭走廊将整层空间挤压的狭长且拥挤,为了舒缓因比例失衡而带来的压抑感受,设计团队对廊道上的隔墙进行了局部取舍,改变了室内空间的尺度感,营造出一个宽敞开放且明亮的会议空间。温暖的木质基调搭配简洁的照明方案,使得整个空间感受摩登且舒适。

The top floor of the comprehensive building is designated as a multifunctional conference room. However, the existing enclosed corridors made the space narrow and cramped. To address this issue, our design team removed part of the corridor partitions, transforming the spatial experience by creating a spacious, open, and bright conference area. The warm wooden tones, paired with a simple lighting scheme, has made the entire space modern and comfortable.


LINEWORKS的点点巧思让一栋老旧的教学大楼焕然一新。

LINEWORKS’ creative design has breathed new life into an old educational building.



概况

COMPLETED: 2024 February

CLIENT: Daning Elementary School

LOCATION: Shanghai

SIZE: 1400 sqm

TEAM: Mike Chen,Rita Wei,Ciya Qin,Lucky Lu

PHOTOGRAPHER: SHA PENG